Schandpaal te Beveren dd 2008
Onthulling schandpaal uit 1778 op Heilig Kruisplein te BEVEREN
De gerestaureerde schandpaal van Beveren werd op vrijdag 11 april 2008 feestelijk heringewijd met een historische evocatie.
De Maten van Peegie vonden de paal uit 1778 op een hoeve waar ze ruim een eeuw als poorthouder diende.
De schandpaal van Beveren moet rond de jaren 1900 verdwenen zijn. De stenen paal met bol stond tot dan op het Sint-Germanusplein.
Het in onbruik geraakte ding vond een tweede leven op de hoeve Vanneste in Beveren waar ze tot vorig jaar dienst deed als een van de twee palen die de boerderijpoort overeind hielden. Ze stak omgekeerd in de grond en stilaan vergat iedereen het bestaan ervan.
Wilfried Devoldere en Ferdy Callewaert van de Maten van Peegie en historicus Geert Hoornaert vonden de schandpaal vorig jaar terug en konden de hoogbejaarde boerin overtuigen om ze terug te schenken.
In ruil herstelden de stadsdiensten haar inrijpoort. Pas toen een grote kraan de paal uit de grond haalde en het cijfer 1778 zichtbaar werd, kregen de vinders zekerheid.
Ook voor de restauratie tekenden de mensen van de technische diensten en historici gingen op zoek naar het verhaal achter de paal.
Die blijkt te dateren uit de tijd waarin Beveren als onafhankelijke heerlijkheid bij het Brugse Vrije behoorde en Roeselare eigenlijk het buitenland was.
We hebben geprobeerd om die tijdsperiode te reconstrueren, vertelt Raoul Boucquey die voor de herinwijding van de paal een historische omkadering schreef.
We laten onder andere drie valsmunters aan de schandpaal hangen.
Het gaat om drie echt gebeurde verhalen waarvan we de procesdocumenten terugvonden. Ook Heer Franchois Antoine Gebar, baron de Plotho d’Ingelmunster, die hier toen de plak zwaaide, komt naar Beveren.
Met de koets wordt hij met zijn dame naar het Heilig Kruisplein gereden. Onder tromgeroffel en met kanonschoten huldigt hij de paal in en laat er meteen de drie veroordeelden aan vastbinden.
Bart Claeys, Naatje Laconte, Marc Depla en de monitoren van jeugdatelier De Durvertjes steken voor de gelegenheid in historisch juiste kledij en krijgen bij de evocatie de hulp van de Beverly Drumband.
Yves Bondue schreef en zingt ter plaatse een gelegenheidslied over 2 overspelige Ardooienaars die in 1788 aan de Beverse schandpaal bengelden. Burgemeester Martens wijdt de vernieuwde paal in. Nadien mogen de Beverenaars langs de veroordeelden defileren.
We hebben er een Beverens volksfeest willen van maken en hopen dus op veel kijklustigen om dit uitzonderlijke gebeuren mee te maken.
Geef toe, je mag tegenwoordig niet alle dagen meer zomaar spuwen en schelden op veroordeelde medemensen. Een leuk buitenkansje dus !
Tekst : Bart Crabbe in Het Nieuwsblad
Download Ballade van de Schandelijke Behandeling van AUGUSTIJN PILLE en PIETER DE SNOUCK
Download artikel Bart Crabbe - Nieuwsblad © ℗ Bart Crabbe